NYÁRI
TEKERCS
Hozzávalók
2 főre (6 tekercs):
- 6 rizstészta
lap
- A
töltéshez: felaprított friss zöldségek (min. 5 féle):
fél répa, negyed paprika, negyed uborka, saláta levelek (kb 6 db),
lilakáposzta, negyed avokádó, friss menta levelek (kb 6 db), friss koriander
(kb 1 szál) - szezámmag
szórás
- 10 g rizstészta
(cérnametélt)
Elkészítés:
- A rizstésztát (cérnametélt) langyos vízbe
áztatom egy kis tálkában, hogy megszívja magát nedvességgel. Töltés előtt leöntöm
róla a folyadékkot.
- Közben a friss zöldségeket előkészítem:
a répát, paprikát, uborkát és a lilakáposztát gyufaszál vékonyságúra vágom. Az
avokádót felszeletelem.
- A menta- és koriander leveleket
felaprítom.
- Következik az összeállítás: A rizslapot
teljesen belemerítem a langyos vízbe 10 másodpercre, hogy megszívja magát
nedvességgel. A felesleges vizet lecsepegtetem és kiterítem egy tiszta
konyharuhára, melyen megtöltöm és feltekerem.
- Míg magába szívja a nedvességet (de
még nem ragacsos!) és formázhatóvá válik, megtöltöm: a tészta alsó felébe
helyezem (peremet hagyva oldalról és alulról is) a gyufaszál vékonyra
(julienne-re) szeletelt zöldségeket, a mentát és a koriandert, az avokádót
valamint a beáztatott rizstésztát is.
- A zöldségek tetejét megszórom
szezámmaggal.
- Ha gyorsan! megtöltöttem (ne hogy
kiszáradjon a tészta) szorosan feltekerem (először a két oldalát hajtom rá a
zöldségekre, majd alulról felfelé haladva csavarom a tésztát) és arra a tálra
helyezem rá, melyen tálalom. Vigyázzunk, ne hogy kiszakadjon a tészta!
- Fogyasztáskor a kedvenc szószomba
mártogatom (mogyorókrém / édes chili).
Mogyoróvajas szósz hozzávalók 2 főre:
- egy kiskanál (krémes!) mogyoróvaj
- pár csepp szójaszósz
- harmad kiskanál hoisin szósz
- 1 késhegynyi piros curry paszta
- 1 kiskanál meleg víz
Elkészítés:
- Homogén
állagúra keverem a hozzávalókat és a nyári tekercs mellé tálalom.
THAI
MANGÓ SALÁTA
Hozzávalók
2 fő részére:
- fél
mangó
- 1 db
sárgarépa
- negyed
lila hagyma
- fél db
citromnád
- friss
menta levelek
- 1
evőkanál pirított mogyoró
Az
öntethez:
- fél
lime leve
- 1 kiskanál
nádcukor
- 3
kiskanál halszósz
- 1
csipet só
- 1
evőkanál víz
- opcionálisan:
cayenne (1-2 késhegynyi)
Elkészítés:
- A
mangót megpucolom és vékony csíkokra szeletelem.
- A
sárgarépát megpucolom, gyufaszál (julienne) vékonyságúra vágom.
- A lila
hagymát és a citromnádat felaprítom apró kockákra.
- Az
öntet hozzávalóit kikeverem egy tálkában és beleforgatom a salátába.
- A
tetejére friss mentát (felaprítva) és pirított (felaprított) mogyorót teszek a
tálaláshoz.
CSIRKE PAD THAI
Hozzávalók
2 fő részére:
- 4
evőkanál olaj
- 200 g
csirkemell
- 1
salotte hagyma
- fél
lila hagyma
- 1 szál
újhagyma
- 1
gerezd fokhagyma
- 1 db
sárgarépa
- reszelt
gyömbér (1-2 mm)
- 2-3
késhegynyi cayenne por
- 80 g rizstészta
(szélesmetélt)
- pár
csepp szezámolaj
- 2
tojás
- pác/marinád:
2 evőkanál pad thai szósz, 2 evk tamarind, 3 evk halszósz, 1 evk szójaszósz, 2
kiskanál nádcukor, negyed citrom leve, 1 dl víz
- negyed
lime leve
- friss mungóbab
- 2
evőkanál aprított, pirított mogyoró
Elkészítés:
- A rizstésztát
10 percre langyos vízbe áztatom egy tálban mielőtt megfőzöm.
- A
csirkemellet ("lapos") kockára vágom.
- Elkészítem
a marinádot és beleforgatom a húst, majd félre teszem.
- A
hagymákat apróra vágom (salotte, lila, újhagyma, fokhagyma).
- A
sárgarépát juliennre vágom.
- A
gyömbért lereszelem.
- A wokom
felforrósítom, ezt követően kb 4 evk olajat öntök bele, hagyom, hogy jól
felforrósodjon.
- Megfuttatom
benne a hagymákat, a lereszelt gyömbért, répát és a cayenne-t.
- Hozzáadom
a csirkét a wokba és lepirítom.
- Közben
forró vízben megfőzöm a beáztatott tésztát másfél! perc alatt.
- Leszűröm,
de a főzőlét félreteszem. (Pont addigra legyen kész a tészta, amikorra a csirke
is lepirult.)
- A wok eddigi
tartalmát az edény egyik felébe halmozom és rászedem a tésztát.
- A wok
szabadon hagyott felébe beleütök 2 db tojást, amit sózok, borsozok és gyorsan
akár csak a rántottát összekeverve megfőzöm, majd az egészet összekeverem.
- Hozzáadom
a maradék húspácot.
- Meglocsolom
1-2 evőkanál tészta tészta főzőlével.
- Ha
kell tovább pótlom a nedvességet.
- A
legvégén szezámolajat és egy negyed lime levét adok hozzá és jól átforgatom az
egészet.
- Tálaláskor
a tészta mellé a tányérra mungóbab csírát valamint felaprított, pirított
mogyorót halmozok.
MARACUJÁS
TÁPIÓKA PUDING
Hozzávalók 2 fő részére:
- 25 g tápióka
gyöngy
- 220 g kókusztej
- 1
kiskanál kristálycukor
- 1
kiskanál vaníliás cukor
- 1
csipet só
- 2
evőkanál maracuja püré
- pirított
kókusz chips szórás
Elkészítés:
- A gyöngyöket beáztatom a tej felébe (110
g) egy lábasban, hagyom, hogy megduzzadjon (kb 10 p).
- Hozzáadom a maradék tejet (110 g) és
az egészet kevergetve közepes lángon (7-es fokozat) főzöm. A gyöngyök lassan áttetszőek
lesznek és megdagadnak, állaga besűrűsödik (kb 10 p).
- Leveszem a tűzről és hozzáadom
valamint elkeverem benne a cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, majd kiadagolom
a poharakba és szobahőmérsékleten hűtöm kb 2 órát.
- A tetejére halmozom a gyümölcs pürét
és pár szem pirított kókusz chipsz-el díszítem közvetlenül a tálalás előtt.
Jó étvágyat kívánunk!
További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu