THAI RECEPTEK



NYÁRI TEKERCS

Hozzávalók 2 főre (6 tekercs):

  • 6 rizstészta lap
  • A töltéshez: felaprított friss zöldségek (min. 5 féle):
    fél répa, negyed paprika, negyed uborka, saláta levelek (kb 6 db), lilakáposzta, negyed avokádó, friss menta levelek (kb 6 db), friss koriander (kb 1 szál)
  • szezámmag szórás
  • 10 g rizstészta (cérnametélt)

Elkészítés:

  • A rizstésztát (cérnametélt) langyos vízbe áztatom egy kis tálkában, hogy megszívja magát nedvességgel. Töltés előtt leöntöm róla a folyadékkot.
  • Közben a friss zöldségeket előkészítem: a répát, paprikát, uborkát és a lilakáposztát gyufaszál vékonyságúra vágom. Az avokádót felszeletelem.
  • A menta- és koriander leveleket felaprítom.
  • Következik az összeállítás: A rizslapot teljesen belemerítem a langyos vízbe 10 másodpercre, hogy megszívja magát nedvességgel. A felesleges vizet lecsepegtetem és kiterítem egy tiszta konyharuhára, melyen megtöltöm és feltekerem.
  • Míg magába szívja a nedvességet (de még nem ragacsos!) és formázhatóvá válik, megtöltöm: a tészta alsó felébe helyezem (peremet hagyva oldalról és alulról is) a gyufaszál vékonyra (julienne-re) szeletelt zöldségeket, a mentát és a koriandert, az avokádót valamint a beáztatott rizstésztát is.
  • A zöldségek tetejét megszórom szezámmaggal.
  • Ha gyorsan! megtöltöttem (ne hogy kiszáradjon a tészta) szorosan feltekerem (először a két oldalát hajtom rá a zöldségekre, majd alulról felfelé haladva csavarom a tésztát) és arra a tálra helyezem rá, melyen tálalom. Vigyázzunk, ne hogy kiszakadjon a tészta!
  • Fogyasztáskor a kedvenc szószomba mártogatom (mogyorókrém / édes chili).


Mogyoróvajas szósz hozzávalók 2 főre:

  • egy kiskanál (krémes!) mogyoróvaj
  • pár csepp szójaszósz
  • harmad kiskanál hoisin szósz
  • 1 késhegynyi piros curry paszta
  • 1 kiskanál meleg víz


Elkészítés:

  • Homogén állagúra keverem a hozzávalókat és a nyári tekercs mellé tálalom.


THAI MANGÓ SALÁTA

Hozzávalók 2 fő részére:

  • fél mangó
  • 1 db sárgarépa
  • negyed lila hagyma
  • fél db citromnád
  • friss menta levelek
  • 1 evőkanál pirított mogyoró

Az öntethez:

  • fél lime leve
  • 1 kiskanál nádcukor
  • 3 kiskanál halszósz
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál víz
  • opcionálisan: cayenne (1-2 késhegynyi)

Elkészítés:

  • A mangót megpucolom és vékony csíkokra szeletelem.
  • A sárgarépát megpucolom, gyufaszál (julienne) vékonyságúra vágom.
  • A lila hagymát és a citromnádat felaprítom apró kockákra.
  • Az öntet hozzávalóit kikeverem egy tálkában és beleforgatom a salátába.
  • A tetejére friss mentát (felaprítva) és pirított (felaprított) mogyorót teszek a tálaláshoz.


CSIRKE PAD THAI

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 4 evőkanál olaj
  • 200 g csirkemell
  • 1 salotte hagyma
  • fél lila hagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • reszelt gyömbér (1-2 mm)
  • 2-3 késhegynyi cayenne por
  • 80 g rizstészta (szélesmetélt)
  • pár csepp szezámolaj
  • 2 tojás
  • pác/marinád: 2 evőkanál pad thai szósz, 2 evk tamarind, 3 evk halszósz, 1 evk szójaszósz, 2 kiskanál nádcukor, negyed citrom leve, 1 dl víz
  • negyed lime leve
  • friss mungóbab
  • 2 evőkanál aprított, pirított mogyoró

Elkészítés:

  • A rizstésztát 10 percre langyos vízbe áztatom egy tálban mielőtt megfőzöm.
  • A csirkemellet ("lapos") kockára vágom.
  • Elkészítem a marinádot és beleforgatom a húst, majd félre teszem.
  • A hagymákat apróra vágom (salotte, lila, újhagyma, fokhagyma).
  • A sárgarépát juliennre vágom.
  • A gyömbért lereszelem.
  • A wokom felforrósítom, ezt követően kb 4 evk olajat öntök bele, hagyom, hogy jól felforrósodjon.
  • Megfuttatom benne a hagymákat, a lereszelt gyömbért, répát és a cayenne-t.
  • Hozzáadom a csirkét a wokba és lepirítom.
  • Közben forró vízben megfőzöm a beáztatott tésztát másfél! perc alatt.
  • Leszűröm, de a főzőlét félreteszem. (Pont addigra legyen kész a tészta, amikorra a csirke is lepirult.)
  • A wok eddigi tartalmát az edény egyik felébe halmozom és rászedem a tésztát.
  • A wok szabadon hagyott felébe beleütök 2 db tojást, amit sózok, borsozok és gyorsan akár csak a rántottát összekeverve megfőzöm, majd az egészet összekeverem.
  • Hozzáadom a maradék húspácot.
  • Meglocsolom 1-2 evőkanál tészta tészta főzőlével.
  • Ha kell tovább pótlom a nedvességet.
  • A legvégén szezámolajat és egy negyed lime levét adok hozzá és jól átforgatom az egészet.
  • Tálaláskor a tészta mellé a tányérra mungóbab csírát valamint felaprított, pirított mogyorót halmozok.


MARACUJÁS TÁPIÓKA PUDING

Hozzávalók 2 fő részére: 

  • 25 g tápióka gyöngy
  • 220 g kókusztej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál maracuja püré
  • pirított kókusz chips szórás

Elkészítés:

  • A gyöngyöket beáztatom a tej felébe (110 g) egy lábasban, hagyom, hogy megduzzadjon (kb 10 p).
  • Hozzáadom a maradék tejet (110 g) és az egészet kevergetve közepes lángon (7-es fokozat) főzöm. A gyöngyök lassan áttetszőek lesznek és megdagadnak, állaga besűrűsödik (kb 10 p).
  • Leveszem a tűzről és hozzáadom valamint elkeverem benne a cukrot, vaníliás cukrot, csipet sót, majd kiadagolom a poharakba és szobahőmérsékleten hűtöm kb 2 órát.
  • A tetejére halmozom a gyümölcs pürét és pár szem pirított kókusz chipsz-el díszítem közvetlenül a tálalás előtt.


Jó étvágyat kívánunk! 

További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu