MAROKKÓ RECEPTEK


CSICSERIBORSÓ SALÁTA

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 50 g csicseriborsó
  • 1/4 piros paprika
  • 1/4 sárga paprika
  • 1/4 zöld paprika
  • erős paprika: opcionális
  • fél paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál petrezselyem
  • citromlé (csak meglocsolni)
  • olivaolaj (csak meglocsolni)
  • 0,5 teáskanál őrölt római kömény
  • 0,5teáskanál só
  • 0,5 teáskanál őrölt bors

Elkészítés:

  • A csicseriborsót egy éjszakán át áztatom, majd lecsepegtetem és megfőzöm (kb. 1,5 óra) vagy a konzerves csicseriborsót lecsepegtetem
  • A paprikát, paradicsomot kockákra vágom, a fokhagymát finomra darabolom, a petrezselymet felaprítom és a csicseriborsóval óvatosan összeforgatom
  • Meglocsolom az olajjal, a citromlével
  • Sóval, borssal és római köménnyel ízesítem


HARIRA - A MAROKKÓI ÜNNEPI LEVES

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 100 g csicseriborsó
  • 100 g lencse
  • fél paradicsom
  • 3 evőkanál paradicsom püré
  • 4 szál petrezselyem (akár a szára is)
  • 1 db szárzeller
  • 1 vöröshagyma
  • só, fél teáskanál bors, 1,5 csapott teáskanál kurkuma, fél teáskanál fahéj, 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér, 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • alaplé
  • 1 kiskanál citromlé

Elkészítés:

  • A csicseriborsót és lencsét beáztatjuk előző nap
  • Olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott zellert és aprított petrezselymet, illetve a fűszereket
  • Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, lencsét
  • Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paradicsom pürét
  • Felöntjük alaplével (annyival, hogy bőségesen ellepje a hozzávalókat), majd hagyjuk főni (fedő alatt), amíg a zeller megfő.
  • Az utolsó pár percben hozzáadok egy kiskanál citromlevet
  • Melegen tálalom


CSIRKE TAGINE (tázsin)

Hozzávalók 10 fő részére:

  • 4 evőkanál olíva olaj a tagine tál aljára
    1 csomag újhagyma (vagy más zsenge hagyma) erős-fehér része (külön választva karikázom a fehér és a zöld részt, a zöldet félre teszem)
    4 gerezd fokhagyma

    1 kg csirke combfilé (kis kockákra vágom, megsózom mielőtt a tagine-ba teszem)
    fél teáskanál só1 csomag sáfrány
    3,5 teáskanál koriandermag
    0,5 teáskanál feketebors
    3,5 teáskanál gyömbér
    4 teáskanál római kömény
    0,5 teáskanál cayenne (vagy több, ha csípősen szeretjük)
    2,5 teáskanál kurkuma9 db sárgarépa (2 cm vastagságúra darabolva)
    zöldség alaplé (maximum a hús harmadát lepje el a folyadék)

    4 kis marék zöldborsó
    pár szál petrezselyem (apróra vágom)
    1 friss citrom héja (a belét félreteszem, a héját pedig vékony csíkokra vágom és sós vízben áztatom felhasználásig)

Elkészítés:

  • Öntsünk olajt az előmelegített tagine edény aljára. 
  • Az újhagyma fehér, azaz erős részét karikázzuk vékonyra. 
  • A megpucolt fokhagyma gerezdet vágjuk finom darabokra majd az újhagymával együtt adjuk az olajhoz és lassan főzzük fedő nélkül a sütőben vagy szabad ég alatt, grill lángon.
  • A kockára vágott és sózott csirkecomb filét a hagymás olajra helyezzük a tagine tálban és addig főzzük, míg fehér réteg alakul ki a felületén.
  • Lehúzzuk a tűzről és az elkevert főszerekkel összeforgatjuk.
  • A sárgarépát hozzáadom a húshoz majd felöntöm a zöldség alap lével és a marokkói tál tetejét az ételre helyezve főzöm kb. 50 percig. Közben belenézek a tálba és ha kell, pótolom a folyadékot.
  • Ha a hús megfőtt, az utolsó 10 percben hozzáadom a zöldborsót és a hagyma zöld részét. 
  • A tetejére helyezem a citromhéjat és a petrezselymet, további 5-10 percig állni hagyom tűz nélkül, lefedve.


ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • cukkini vagy padlizsán vagy paprika
  • zöldség alaplé (dupla mennyiség a kuszkuszhoz képest)
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 100 g kuszkusz
  • 2 szál petrezselyem vagy koriander
  • 1 teáskanál só
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • A vöröshagymát és a fokhagymát apró kis kockákra vágjuk.
  • A cukkinit meghámozás nélkül kis kockákra vágjuk.
  • Felforrósítjuk az alaplét és félretesszük.
  • A hagymákat olajon üvegesre pároljuk, majd először a paradicsom pürét majd a kuszkuszt hozzáadva leforrázzuk az alaplével és felforraljuk.
  • Forrás után egyből lassú tűzön folytatjuk a főzést
  • Beleforgatjuk a cukkinit, sózzuk és borsozzuk
  • Fedő alatt 10 percig hagyjuk, míg a lé felszívódik
  • Szükség esetén adunk hozzá még az alapléből illetve ízesítjük
  • Friss petrezselymet szórunk a tetejére tálalás előtt


NARANCSOS MANDULATORTA

HOZZÁVALÓK (3 főre - 3 szelet):

  • fél narancs
  • 1 db tojás
  • 45g nádcukor
  • 45 g puha vaj
  • 60 g búzadara
  • 30 g mandula őrlemény
  • (opcionális: fél csapott teáskanál fahéj)
  • fél csapott! teáskanál sütőpor

Öntet: 3 kiskanál porcukor + narancslé (amennyit felvesz, de szirupos maradjon)
Tálalás: 1 kiskanál joghurttal


Elkészítés

  • Reszeljük a narancs héját egy tálba, facsarjuk bele a levét és üssünk bele egy egész tojást majd először a cukorral és legvégül a vajjal kikeverjük
  • Külön tálban a búzadarát, mandulát, fahéjat és sütőport összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk, homogénné dolgozzuk
  • A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük
  • 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk
  • Az öntethez a narancslét és a porcukrot simává keverjük. Leöntjük vele a kész torta tetejét (kb. 5 kiskanál), joghurtot tálalunk mellé.


Jó étvágyat kívánunk! 

További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu