MAROKKÓ RECEPTEK

CSICSERIBORSÓ SALÁTA
Hozzávalók 2 fő részére:
- 50 g csicseriborsó
- 1/4 piros paprika
- 1/4 sárga paprika
- 1/4 zöld paprika
- erős paprika: opcionális
- fél paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál petrezselyem
- citromlé (csak meglocsolni)
- olivaolaj (csak meglocsolni)
- 0,5 teáskanál őrölt római kömény
- 0,5teáskanál só
- 0,5 teáskanál őrölt bors
Elkészítés:
- A csicseriborsót egy éjszakán át áztatom, majd lecsepegtetem és megfőzöm (kb. 1,5 óra) vagy a konzerves csicseriborsót lecsepegtetem
- A paprikát, paradicsomot kockákra vágom, a fokhagymát finomra darabolom, a petrezselymet felaprítom és a csicseriborsóval óvatosan összeforgatom
- Meglocsolom az olajjal, a citromlével
- Sóval, borssal és római köménnyel ízesítem
HARIRA - A MAROKKÓI ÜNNEPI LEVES
Hozzávalók 2 fő részére:
- 100 g csicseriborsó
- 100 g lencse
- fél paradicsom
- 3 evőkanál paradicsom püré
- 4 szál petrezselyem (akár a szára is)
- 1 db szárzeller
- 1 vöröshagyma
- só, fél teáskanál bors, 1,5 csapott teáskanál kurkuma, fél teáskanál fahéj, 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér, 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
- alaplé
- 1 kiskanál citromlé
Elkészítés:
- A csicseriborsót és lencsét beáztatjuk előző nap
- Olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a felkockázott zellert és aprított petrezselymet, illetve a fűszereket
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, lencsét
- Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paradicsom pürét
- Felöntjük alaplével (annyival, hogy bőségesen ellepje a hozzávalókat), majd hagyjuk főni (fedő alatt), amíg a zeller megfő.
- Az utolsó pár percben hozzáadok egy kiskanál citromlevet
- Melegen tálalom
CSIRKE TAGINE (tázsin)
Hozzávalók 10 fő részére:
4 evőkanál olíva olaj a tagine tál aljára
1 csomag újhagyma (vagy más zsenge hagyma) erős-fehér része (külön választva karikázom a fehér és a zöld részt, a zöldet félre teszem)
4 gerezd fokhagyma1 kg csirke combfilé (kis kockákra vágom, megsózom mielőtt a tagine-ba teszem)
4 kis marék zöldborsó
fél teáskanál só1 csomag sáfrány
3,5 teáskanál koriandermag
0,5 teáskanál feketebors
3,5 teáskanál gyömbér
4 teáskanál római kömény
0,5 teáskanál cayenne (vagy több, ha csípősen szeretjük)
2,5 teáskanál kurkuma9 db sárgarépa (2 cm vastagságúra darabolva)
zöldség alaplé (maximum a hús harmadát lepje el a folyadék)
pár szál petrezselyem (apróra vágom)
1 friss citrom héja (a belét félreteszem, a héját pedig vékony csíkokra vágom és sós vízben áztatom felhasználásig)
Elkészítés:
- Öntsünk olajt az előmelegített tagine edény aljára.
- Az újhagyma fehér, azaz erős részét karikázzuk vékonyra.
- A megpucolt fokhagyma gerezdet vágjuk finom darabokra majd az újhagymával együtt adjuk az olajhoz és lassan főzzük fedő nélkül a sütőben vagy szabad ég alatt, grill lángon.
- A kockára vágott és sózott csirkecomb filét a hagymás olajra helyezzük a tagine tálban és addig főzzük, míg fehér réteg alakul ki a felületén.
- Lehúzzuk a tűzről és az elkevert főszerekkel összeforgatjuk.
- A sárgarépát hozzáadom a húshoz majd felöntöm a zöldség alap lével és a marokkói tál tetejét az ételre helyezve főzöm kb. 50 percig. Közben belenézek a tálba és ha kell, pótolom a folyadékot.
- Ha a hús megfőtt, az utolsó 10 percben hozzáadom a zöldborsót és a hagyma zöld részét.
- A tetejére helyezem a citromhéjat és a petrezselymet, további 5-10 percig állni hagyom tűz nélkül, lefedve.
ZÖLDSÉGES KUSZKUSZ
Hozzávalók 2 fő részére:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- cukkini vagy padlizsán vagy paprika
- zöldség alaplé (dupla mennyiség a kuszkuszhoz képest)
- 2 evőkanál olaj
- 3 evőkanál paradicsompüré
- 100 g kuszkusz
- 2 szál petrezselyem vagy koriander
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A vöröshagymát és a fokhagymát apró kis kockákra vágjuk.
- A cukkinit meghámozás nélkül kis kockákra vágjuk.
- Felforrósítjuk az alaplét és félretesszük.
- A hagymákat olajon üvegesre pároljuk, majd először a paradicsom pürét majd a kuszkuszt hozzáadva leforrázzuk az alaplével és felforraljuk.
- Forrás után egyből lassú tűzön folytatjuk a főzést
- Beleforgatjuk a cukkinit, sózzuk és borsozzuk
- Fedő alatt 10 percig hagyjuk, míg a lé felszívódik
- Szükség esetén adunk hozzá még az alapléből illetve ízesítjük
- Friss petrezselymet szórunk a tetejére tálalás előtt
NARANCSOS MANDULATORTA
HOZZÁVALÓK (3 főre - 3 szelet):
- fél narancs
- 1 db tojás
- 45g nádcukor
- 45 g puha vaj
- 60 g búzadara
- 30 g mandula őrlemény
- (opcionális: fél csapott teáskanál fahéj)
- fél csapott! teáskanál sütőpor
Öntet: 3 kiskanál
porcukor + narancslé (amennyit felvesz, de szirupos maradjon)
Tálalás: 1 kiskanál joghurttal
Elkészítés
- Reszeljük a narancs héját egy tálba, facsarjuk bele a levét és üssünk bele egy egész tojást majd először a cukorral és legvégül a vajjal kikeverjük
- Külön tálban a búzadarát, mandulát, fahéjat és sütőport összekeverjük, majd a vajas keverékhez adjuk, homogénné dolgozzuk
- A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük
- 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, majd 10 percig hűlni hagyjuk
- Az öntethez a narancslét és a porcukrot simává keverjük. Leöntjük vele a kész torta tetejét (kb. 5 kiskanál), joghurtot tálalunk mellé.
Jó étvágyat kívánunk!
További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu