STEAKEK VILÁGA 1. RECEPTEK

T.BEEFSTEAK
Hozzávalók 2 fő részére:
- 150 g marha bélszín
- 1 tojás sárgája
- fél salotta hagyma
- negyed lila hagyma
- pár szál snidling
- 2 kiskanál dijoni mustár
- 2 kiskanál majonéz
- 2 kiskanál worcester szósz
- fél kiskanál só
- harmad kiskanál bors
- egy csipet cayenne
Tálaláshoz:
- 3 kocka vaj
- 3 csepp majonéz
- marinált lilahagyma
- petrezselyem - színes szezámmag szórás
- 1 cékla
- 1 rákszirom
- pirítós
Elkészítés:
- A marhahúst felaprítom.
- Beleütöm a tojás sárgáját és hozzáadom a felaprított hagymákat, snidlinget.
- Fűszerezem mustárral, majonézzel, worcester szósszal, sóval, borssal és cayennel.
- Az elkészült ételt egy kistányér közepére halmozom (fánkformát kialakítva) és körítem a tálaláshoz szükséges alapanyagokat.
- Pirítóssal fogyasztom: a hús alá vajat kenek, tetejére majonézt.
HASSELBACK BURGONYA
Hozzávalók 2 fő részére:
- 1 nagy vagy 2 közepes burgonya
- 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis kocka vaj, só, bors
Elkészítés:
- A sütőt (alsó-felső sütés) 200 fokra előmelegítem és kibélelek egy tepsit sütőpapírral.
- A burgonyákat sűrűn, harmonikaszerűen bevagdosom úgy, hogy ne essen szét.
- A burgonyákat megkenem az olajjal, körbe sózom és borsozom, valamint a vajat a résekbe tűzdelem.
- Kb. 45 - 50 percig sütöm.
GOMBA SAUTÉE MÁRTÁS
Hozzávalók (2 fő részére):
- 2 db gomba
- 2 kis kocka vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanál liszt
- 1,5 dl zöldség alaplé
- 1 evőkanál soya szósz
- só, bors
Elkészítés:
- A gombákat szükség esetén megmosom majd vékonyra szeletelem.
- A serpenyőben gyöngyözésig melegítek 1 kocka vajat.
- 3-4 percig arany barnára pirítom benne a gombák mind két oldalát miközben beledobom a héjas, zúzott fokhagymát is.
- Sózom, borsozom.
- A gombákat félreteszem pihenni egy tálkában a fokhagymával együtt.
- Ugyan abban a serpenyőben közepes hőfokon melegítem fel a másik kocka vajat.
- Ha már gyöngyözik, csomómente keverem benne a lisztet. Ekkor habzik és sűrű állagot vesz fel.
- Hozzáadom az alaplét és a soya szószt.
- Besűrűsödésig főzöm, ha kell, sózom és borsozom.
- Beleforgatom a gombákat és azonnal tálalom!
RIB EYE STEAK
Hozzávalók 2 fő részére:
- 2 szelet érlelt steak hús
- frissen őrölt só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 kis kocka vaj
Elkészítés:
- A húst a hőkezelés előtt szobahőmérsékleten pihentetem legalább 1-2 órát.
- A sütőt előmelegítem 160 fokra (alsó-felső).
- Egy serpenyőt forróra hevítek, akár füstölhet is.
- Zsiradék nélkül sütöm a hús mind két oldalát 1-1 percig. NEM mozgatom, csak amikor meg kell fordítanom!
- Fordítás után a kérges felét sózom, borsozom.
- A fűszeres felével lefelé kiteszem egy tányérra, sózom és borsozom a másik felét is.
- Hagyom pihenni a húst 5 percig, ekkor rendeződnek a rostjai.
- Sütőben 4 percig sütöm, majd ha kivettem ismét pihentetem (minimum) 5 percet, közben 1x, 2x forgatom.
- Visszahevítem a serpenyőt és a hús mind két oldalát fél-fél percig sütöm, miközben a serpenyő szélén olvasztom a vajat és aromatizálom a fokhagymával (, melyet egészben -zúzva dobtam bele).
- Ezt követően fél - fél percig fürdőztetem a hús mind két oldalát a vajban egy evőkanál segítségével, szükség esetén megdöntve a serpenyőt.
- Tálalás előtt a húst pár percig pihentetem.
- Egészben vagy felszeletelve tálalom.
KÁVÉS-CSOKOLÁDÉS POHÁRDESSZERT BAILEYS-EL
Hozzávalók 2 főre:
- 4 db cantucci
- 100 g espresso kávé
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás sárgája
- fél kiskanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 20 g Baileys
- 50 g olvasztott étcsokoládé
- 100 g tejszín (30%)
Elkésztés:
· Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom.
· A kávéban elkeverem a kristálycukrot és beleáztatom a mandulás kekszet. Hagyom, hogy jól megszívják magukat.
· Közben egy edényben kihabosítom a tojás sárgáját a vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
· Az olvasztott csokoládéban elkeverem a Baileyst.
· A megyedik tálkában félig felverem a tejszínhabot.
· Összeállítás:
· A kekszeket rétegzem a két díszpohár aljában egy evőkanál kávéval.
· A kihabosított tojásban homogénné keverem az alkoholos csokoládét, ezt követően folyamatosan adagolom a tejszínt míg krémes állagot nem kapok. Nem szabad túlkeverni!
· Az így kapott krémet elosztom a kekszek tetején.
· Hűtőben pihentetem tálalásig.
· Tálalás előtt a tetejét blansírozott mandulával díszítem.
Jó étvágyat kívánunk!
További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu