STEAKEK VILÁGA 1. RECEPTEK



T.BEEFSTEAK

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 150 g marha bélszín
  • 1 tojás sárgája
  • fél salotta hagyma
  • negyed lila hagyma
  • pár szál snidling
  • 2 kiskanál dijoni mustár
  • 2 kiskanál majonéz
  • 2 kiskanál worcester szósz
  • fél kiskanál só
  • harmad kiskanál bors
  • egy csipet cayenne

Tálaláshoz:

  • 3 kocka vaj
  • 3 csepp majonéz
  • marinált lilahagyma
  • petrezselyem - színes szezámmag szórás
  • 1 cékla
  • 1 rákszirom
  • pirítós

Elkészítés:

  • A marhahúst felaprítom.
  • Beleütöm a tojás sárgáját és hozzáadom a felaprított hagymákat, snidlinget.
  • Fűszerezem mustárral, majonézzel, worcester szósszal, sóval, borssal és cayennel.
  • Az elkészült ételt egy kistányér közepére halmozom (fánkformát kialakítva) és körítem a tálaláshoz szükséges alapanyagokat.
  • Pirítóssal fogyasztom: a hús alá vajat kenek, tetejére majonézt.


HASSELBACK BURGONYA

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 1 nagy vagy 2 közepes burgonya
  • 1 evőkanál olívaolaj, 1 kis kocka vaj, só, bors

Elkészítés:

  • A sütőt (alsó-felső sütés) 200 fokra előmelegítem és kibélelek egy tepsit sütőpapírral.
  • A burgonyákat sűrűn, harmonikaszerűen bevagdosom úgy, hogy ne essen szét.
  • A burgonyákat megkenem az olajjal, körbe sózom és borsozom, valamint a vajat a résekbe tűzdelem.
  • Kb. 45 - 50 percig sütöm.


GOMBA SAUTÉE MÁRTÁS

Hozzávalók (2 fő részére):

  • 2 db gomba
  • 2 kis kocka vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kiskanál liszt
  • 1,5 dl zöldség alaplé
  • 1 evőkanál soya szósz
  • só, bors

Elkészítés:

  • A gombákat szükség esetén megmosom majd vékonyra szeletelem.
  • A serpenyőben gyöngyözésig melegítek 1 kocka vajat.
  • 3-4 percig arany barnára pirítom benne a gombák mind két oldalát miközben beledobom a héjas, zúzott fokhagymát is.
  • Sózom, borsozom.
  • A gombákat félreteszem pihenni egy tálkában a fokhagymával együtt.
  • Ugyan abban a serpenyőben közepes hőfokon melegítem fel a másik kocka vajat.
  • Ha már gyöngyözik, csomómente keverem benne a lisztet. Ekkor habzik és sűrű állagot vesz fel.
  • Hozzáadom az alaplét és a soya szószt.
  • Besűrűsödésig főzöm, ha kell, sózom és borsozom.
  • Beleforgatom a gombákat és azonnal tálalom!


RIB EYE STEAK

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 2 szelet érlelt steak hús
  • frissen őrölt só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 kis kocka vaj

Elkészítés:

  • A húst a hőkezelés előtt szobahőmérsékleten pihentetem legalább 1-2 órát.
  • A sütőt előmelegítem 160 fokra (alsó-felső).
  • Egy serpenyőt forróra hevítek, akár füstölhet is.
  • Zsiradék nélkül sütöm a hús mind két oldalát 1-1 percig. NEM mozgatom, csak amikor meg kell fordítanom!
  • Fordítás után a kérges felét sózom, borsozom.
  • A fűszeres felével lefelé kiteszem egy tányérra, sózom és borsozom a másik felét is.
  • Hagyom pihenni a húst 5 percig, ekkor rendeződnek a rostjai.
  • Sütőben 4 percig sütöm, majd ha kivettem ismét pihentetem (minimum) 5 percet, közben 1x, 2x forgatom.
  • Visszahevítem a serpenyőt és a hús mind két oldalát fél-fél percig sütöm, miközben a serpenyő szélén olvasztom a vajat és aromatizálom a fokhagymával (, melyet egészben -zúzva dobtam bele).
  • Ezt követően fél - fél percig fürdőztetem a hús mind két oldalát a vajban egy evőkanál segítségével, szükség esetén megdöntve a serpenyőt.
  • Tálalás előtt a húst pár percig pihentetem.
  • Egészben vagy felszeletelve tálalom.


KÁVÉS-CSOKOLÁDÉS POHÁRDESSZERT BAILEYS-EL

Hozzávalók 2 főre:

  • 4 db cantucci
  • 100 g espresso kávé
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás sárgája
  • fél kiskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 20 g Baileys
  • 50 g olvasztott étcsokoládé
  • 100 g tejszín (30%)

Elkésztés:

· Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom.

· A kávéban elkeverem a kristálycukrot és beleáztatom a mandulás kekszet. Hagyom, hogy jól megszívják magukat.

· Közben egy edényben kihabosítom a tojás sárgáját a vaníliás cukorral és egy csipet sóval.

· Az olvasztott csokoládéban elkeverem a Baileyst.

· A megyedik tálkában félig felverem a tejszínhabot.

· Összeállítás:

· A kekszeket rétegzem a két díszpohár aljában egy evőkanál kávéval.

· A kihabosított tojásban homogénné keverem az alkoholos csokoládét, ezt követően folyamatosan adagolom a tejszínt míg krémes állagot nem kapok. Nem szabad túlkeverni!

· Az így kapott krémet elosztom a kekszek tetején.

· Hűtőben pihentetem tálalásig.

· Tálalás előtt a tetejét blansírozott mandulával díszítem.  


Jó étvágyat kívánunk! 

További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu