LATIN-AMERIKAI RECEPTEK



MANGO SALSA

Hozzávalók 2 fő részére:

  • mangó hámozva, kimagozva és összedarabolva
  • ananász összedarabolva, meghámozva
  • pár szál friss koriander levél apróra összevágva
  • 3-4 csipet gyömbérpor
  • negyed hagyma apróra vágva
  • negyed piros kaliforniai paprika összekockázva
  • chili cayenne vagy bors ízlés szerint


Elkészítés:

  • Öntsünk mindent egy tálba és keverjük össze a hozzávalókat


GUACAMOLE

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 1 avokádó hámozva, kimagozva és összetörve
  • negyed lime leve
  • 1/3 csapott teáskanál só
  • 1/4 aprított hagyma
  • pár szál friss koriander levél aprítva
  • fél paradicsom felkockázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors


Elkészítés:

  • A hozzávalókat keverjük össze egy tálban (legutoljára hagyjuk a paradicsomot, hogy ne törjön össze)
  • Tálalásig hűtőben tároljuk


SPANYOL RIZS

Hozzávalók 2 főre:

  • fél bögre rizs
  • 1 bögre alaplé
  • fél vöröshagyma összedarabolva
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsom szósz
  • só, bors ízlés szerint
  • pár szál felaprított petrezselyem a tetejére


Elkésztés:

  • Kevés felhevített olajon fedő alatt üvegesre főzzük a vöröshagymát.
  • Ha már majdnem kész, jöhet a felaprított fokhagyma is.
  • Hozzáadjuk a riszt és folyamatosan kavargatjuk fél percig, hogy le ne égjen.
  • Ráöntjük a forró alaplét. felforraljuk, majd forrni hagyjuk 1 percig.
  • Takarékra vesszük a lángot (3-mas fokozat) és pároljuk kb. 15 percig.
  • Ha már majdnem megfőtt a rizs (kb. 12 perc), elkeverjük benne a paradicsom szószt, majd addig pároljuk, míg elkészül (kb. 5 perc).
  • Felaprított petrezselymet szórunk a tetejére és melegen tálaljuk a csirke mellé.


KUBAI CSIRKE FRICASSEE

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 20 dkg csirkecomb filé
  • 1 dl narancslé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 1 vöröshagyma aprítva
  • ¼ piros kaliforniai paprika felkockázva
  • 2 evőkanál paradicsom szósz
  • 7 szem olívabogyó
  • pár szem kapribogyó
  • 1 teáskanál oregánó
  • fél teáskanál őrölt kömény
  • 1 babérlevél
  • harmad teáskanál őrölt gyömbér
  • opcionális: chili
  • száraz fehérbor a meglocsoláshoz (feles pohárnyi)


Elkészítés:

  • A csirkét felkockázzuk és beáztatjuk a narancsleves, (felaprított) fokhagymás, sós (1 teáskanál), borsos (fél teáskanál) lébe és félretesszük, míg a további hozzávalókat előkészítjük.
  • Felaprítjuk a vöröshagymát, felkockázzuk a kaliforniai paprikát és negyedeljük az olívabogyókat.
  • Kinyomkodjuk a pácléből a csirkét és kevés - kb. 2 evőkanál olajon fehérre pirítjuk fedő nélkül.
  • Hozzáadjuk a hagymát és a kaliforniai paprikát és addig főzzük fedő alatt, míg a hagyma üveges nem lesz.
  • Ekkor beleöntjük a narancsos páclét, a paradicsomszószt, az olívabogyókat, a kapribogyókat és fűszerezzük: oregánóval, köménnyel, babérlevéllel, őrölt gyömbérrel és tetszés szerint chilivel.
  • Közepes hőfokon, lefedve főzzük kb. 30 percig, míg a hús megpuhul.
  • Miután a hús megfőtt, kóstoljuk meg a ragut, és ha szükséges pótoljuk a hiányzó só vagy fűszer mennyiséget.
  • Az utolsó 2 percben felöntjük fehérborral és fedő nélkül elfőzzük az alkoholt, majd lefedjük.
  • Melegen tálaljuk.


JAMAIKAI BANÁNFÁNK

Hozzávalók:

  • 2 db érett! banán
  • 1,5 evőkanál barna nádcukor
  • 2 csipet szerecsendió
  • 1/3 teáskanál fahéj
  • 1/3 teáskanál bourbon vaniliáscukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál liszt
  • 1-2 evőkanál olaj a sütéshez


Elkészítés:

  • A banánokat meghámozom, pürésítem villával egy tálban.
  • Hozzáadom a nádcukrot és a fűszereket.
  • Hozzáadom a lisztet, homogénné keverem vele.
  • Akár csak a palacsintát, teflonos edényben olajon kisütöm őket.


Jó étvágyat kívánunk! 

További kurzusokért vagy ajándékutalványért katt: www.chefpremiere.hu