KARÁCSONYI RECEPTEK


KECSKESAJTTAL TÖLTÖTT ROZMARINGOS GOMBAFEJEK GRILLEZETT PARADICSOMMAL

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 4 nagyobb vagy 6 kisebb gombafej
  • oliva olaj
  • só, bors
  • kecskesajt
  • juhtúró
  • rozmaring, pár szál petrezselyem
  • kis kocka reszelt füstöltsajt
  • zsemlemorzsa szórás
  • A gombafejeket megtisztítom, eltávolítom a tönköket (a tönköket nem használjuk fel)
  • Előkészítek egy sütőpapírral bélelt tepsit, előmelegítem a sütőt: 180 fok, alsó-felső sütés légkeveréssel.
  • A gombák alját megkenem olajjal, tetejét megszórom sóval, borssal és a tepsibe helyezem őket.
  • Egy tálban elkészítem a tölteléket: a túrót és a kecskesajtot villával szétnyomkodom és borsozom valamint hozzáadom a rozmaringot és a felaprított petrezselymet. Szükség esetén sózom, de óvatosan, mert a kecskesajt önmagában is intenzív.
  • Megtöltöm a gombák belsejét a kecskesajtos-juhtúrós töltelékkel. Megszórom a tetejét a zsemlemorzsával majd a reszelt sajttal.
  • Sütési idő összesen: 20 perc, 180 fok

GRILLEZETT PARADICSOM

Hozzávalók: 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál petrezselyem

  • A paradicsomot vízszintesen félbe vágjuk
  • Kenjük be olíva olajjal mind a két húsos oldalát majd sózzuk, borsozzuk.
  • A fokhagymát késsel végony szeletekre vágom és a paradicsomok tetejére helyezem 1-1 petrezselyem levéllel.
  • sütési idő: kb. 10-15 perc, grill fokozat, 180 fok


FŰSZERES HAGYMALEVES

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 3 evőkanál olivaolaj
  • 1 kiskanál vaj
  • 3 vöröshagyma
  • 1 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dl alaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kk só, fél kk bors, fél kk fokhagyma granulátum, fél kk kardamom, 2 babérlevél, fél kk gyömbérpor, fél kk szerecsendió

Elkészítés:

  • A főzőedény aljába kevés olíva olajat öntök.
  • A vöröshagymákat megpucolom, kettévágom és vékony cikkekre szeletelem.
  • A felhevített olajba, vajba dobom és fedő alatt párolom, nem pirítom, 1 dl vizet öntök hozzá. Hagyom, hogy összeessen a hagyma. (Ha szükséges pótlom a vizet)
  • Hozzáadom a felaprított fokhagymát és a babérlevelet, tovább párolom üvegesre.
  • Ekkor enyhén sózom és fűszerezem, de nem korábban, különben a hagyma nehezen puhul meg.
  • Hozzáadom az alaplét, elkeverem a fűszereket.
  • Hozzáadom a tejszínt, jól összekeverem és felforralom.
  • Pár perc után megkóstolom és a hiányzó fűszereket pótolom.
  • Elkészítési idő: kb. 30 perc


OMLÓS BÁRÁNYSÜLT

Hozzávalók 10 fő részére:

  • 1500 g báránycomb
  • a pácléhez: 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve
  • a fűszerezéshez: 2 evőkanál szőlőmag olaj, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál rozmaring, 2 kiskanál kakukkfű, tengeri só, frissen őrölt bors
  • pár szál friss rozmaring
  • 1 dl víz
  • 8 db répa
  • 6 db vöröshagyma

Elkészítés:

  • A báránycombot a páclével bekenem és legalább 6 órát vagy egy éjszakát pihentetem a hűtőben lefóliázva.
  • Sütés előtt 1 órával korábban kiveszem a hűtőből, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen.
  • Kikeverem a fűszereket (olaj, citromlé, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű) és bekenem vele a hús mind két oldalát egy ecset segítségével. Ezt követően külön sózom és borsozom a húst. Fontos, hogy tengeri sót használjunk illetve szőlőmag olajt, mert ez utóbbi jobban bírja a hosszú sütési időt.
  • Pár szál rozmaringot helyezek el a hús tetején.
  • A répákat megpucolom és felkarikázom.
  • A vöröshagymákat megpucolom és negyedbe vágom.
  • Egy tálban összekeverem a répákat és a hagymákat kevés oliva olajjal és sóval, majd kiterítem őket a hús körül a tepsiben.
  • 1 dl vizet öntök alá.
  • Lefóliázom és előmelegített sütőben 2-3 órán át sütöm úgy, hogy óránként forgatom a húst. Forgatás alkalmával pótlom a hiányzó folyadékot.
  • Az utolsó fél órában fólia nélkül megpirítom a tetejét.


CUKKINIPÜRÉ

Hozzávalók 2 fő részére:

  • 1 db cukkini
  • 1 kiskanál vaj
  • 1 dl víz
  • só, bors, cayenne

Elkészítés:

  • A cukkini mind két végét eltávolítom, meghámozom, apró kockákra vágom.
  • A főzőedényben felhevített vajba dobom a felkockázott cukkinit, hozzáadok 1 dl vizet és fedő alatt puhára párolom (kb 15 p).
  • Ha elég puha fűszerezem és botmixerrel pürésítem.


RÉSZEGES GESZTENYEMISU

HOZZÁVALÓK (2 FŐS ADAG):

  • 3 db babapiskóta
  • a beáztatáshoz: 1 adag fekete kávé, fél dl tej, 2 kiskanál kristálycukor, 2 kiskanál rum aroma
  • 80 g gesztenyepüré
  • 20 g habtejszín (30%)
  • 140 g mascarpone
  • kristálycukor (ízlés szerint)
  • 4 kiskanál rum aroma
  • kakaópor szórás
  • étcsokoládé forgács (díszítés)

Elkészítés

  • Lefőzöm a kávét és ízesítem cukorral, tejjel, rum aromával. Ízlés szerint tehetek bele kevesebb vagy több cukrot.
  • A babapiskótát beáztatom és a két díszpohár aljában elhelyezem az első réteget a piskóta feléből.
  • Elkészítem a gesztenyekrémet: a gesztenyepürét kikeverem a habtejszínnel, mascarponeval, rum aromával és szükség esetén cukrot adok hozzá, ha nem elég édes.
  • Felét a díszpohárba rétegzem a babapiskótára.
  • Megszórom kakaóporral.
  • Majd a maradék beáztatott babapiskótát ráhelyezem, erre öntöm a maradék gesztenyekrémet.
  • Megszórom a csoki forgáccsal a tetejét díszítésként.
  • Tálalásig hűtve tárolom.


Jó étvágyat kívánunk!