KARÁCSONYI RECEPTEK

KECSKESAJTTAL TÖLTÖTT ROZMARINGOS GOMBAFEJEK GRILLEZETT PARADICSOMMAL
Hozzávalók 2 fő részére:
- 4 nagyobb vagy 6 kisebb gombafej
- oliva olaj
- só, bors
- kecskesajt
- juhtúró
- rozmaring, pár szál petrezselyem
- kis kocka reszelt füstöltsajt
- zsemlemorzsa szórás
- A gombafejeket megtisztítom, eltávolítom a tönköket (a tönköket nem használjuk fel)
- Előkészítek egy sütőpapírral bélelt tepsit, előmelegítem a sütőt: 180 fok, alsó-felső sütés légkeveréssel.
- A gombák alját megkenem olajjal, tetejét megszórom sóval, borssal és a tepsibe helyezem őket.
- Egy tálban elkészítem a tölteléket: a túrót és a kecskesajtot villával szétnyomkodom és borsozom valamint hozzáadom a rozmaringot és a felaprított petrezselymet. Szükség esetén sózom, de óvatosan, mert a kecskesajt önmagában is intenzív.
- Megtöltöm a gombák belsejét a kecskesajtos-juhtúrós töltelékkel. Megszórom a tetejét a zsemlemorzsával majd a reszelt sajttal.
- Sütési idő összesen: 20 perc, 180 fok
GRILLEZETT PARADICSOM
Hozzávalók: 2 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál petrezselyem
- A paradicsomot vízszintesen félbe vágjuk
- Kenjük be olíva olajjal mind a két húsos oldalát majd sózzuk, borsozzuk.
- A fokhagymát késsel végony szeletekre vágom és a paradicsomok tetejére helyezem 1-1 petrezselyem levéllel.
- sütési idő: kb. 10-15 perc, grill fokozat, 180 fok
FŰSZERES HAGYMALEVES
Hozzávalók 2 fő részére:
- 3 evőkanál olivaolaj
- 1 kiskanál vaj
- 3 vöröshagyma
- 1 dl víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kk só, fél kk bors, fél kk fokhagyma granulátum, fél kk kardamom, 2 babérlevél, fél kk gyömbérpor, fél kk szerecsendió
Elkészítés:
- A főzőedény aljába kevés olíva olajat öntök.
- A vöröshagymákat megpucolom, kettévágom és vékony cikkekre szeletelem.
- A felhevített olajba, vajba dobom és fedő alatt párolom, nem pirítom, 1 dl vizet öntök hozzá. Hagyom, hogy összeessen a hagyma. (Ha szükséges pótlom a vizet)
- Hozzáadom a felaprított fokhagymát és a babérlevelet, tovább párolom üvegesre.
- Ekkor enyhén sózom és fűszerezem, de nem korábban, különben a hagyma nehezen puhul meg.
- Hozzáadom az alaplét, elkeverem a fűszereket.
- Hozzáadom a tejszínt, jól összekeverem és felforralom.
- Pár perc után megkóstolom és a hiányzó fűszereket pótolom.
- Elkészítési idő: kb. 30 perc
OMLÓS BÁRÁNYSÜLT
Hozzávalók 10 fő részére:
- 1500 g báránycomb
- a pácléhez: 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve
- a fűszerezéshez: 2 evőkanál szőlőmag olaj, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál rozmaring, 2 kiskanál kakukkfű, tengeri só, frissen őrölt bors
- pár szál friss rozmaring
- 1 dl víz
- 8 db répa
- 6 db vöröshagyma
Elkészítés:
- A báránycombot a páclével bekenem és legalább 6 órát vagy egy éjszakát pihentetem a hűtőben lefóliázva.
- Sütés előtt 1 órával korábban kiveszem a hűtőből, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen.
- Kikeverem a fűszereket (olaj, citromlé, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű) és bekenem vele a hús mind két oldalát egy ecset segítségével. Ezt követően külön sózom és borsozom a húst. Fontos, hogy tengeri sót használjunk illetve szőlőmag olajt, mert ez utóbbi jobban bírja a hosszú sütési időt.
- Pár szál rozmaringot helyezek el a hús tetején.
- A répákat megpucolom és felkarikázom.
- A vöröshagymákat megpucolom és negyedbe vágom.
- Egy tálban összekeverem a répákat és a hagymákat kevés oliva olajjal és sóval, majd kiterítem őket a hús körül a tepsiben.
- 1 dl vizet öntök alá.
- Lefóliázom és előmelegített sütőben 2-3 órán át sütöm úgy, hogy óránként forgatom a húst. Forgatás alkalmával pótlom a hiányzó folyadékot.
- Az utolsó fél órában fólia nélkül megpirítom a tetejét.
CUKKINIPÜRÉ
Hozzávalók 2 fő részére:
- 1 db cukkini
- 1 kiskanál vaj
- 1 dl víz
- só, bors, cayenne
Elkészítés:
- A cukkini mind két végét eltávolítom, meghámozom, apró kockákra vágom.
- A főzőedényben felhevített vajba dobom a felkockázott cukkinit, hozzáadok 1 dl vizet és fedő alatt puhára párolom (kb 15 p).
- Ha elég puha fűszerezem és botmixerrel pürésítem.
RÉSZEGES GESZTENYEMISU
HOZZÁVALÓK (2 FŐS ADAG):
- 3 db babapiskóta
- a beáztatáshoz: 1 adag fekete kávé, fél dl tej, 2 kiskanál kristálycukor, 2 kiskanál rum aroma
- 80 g gesztenyepüré
- 20 g habtejszín (30%)
- 140 g mascarpone
- kristálycukor (ízlés szerint)
- 4 kiskanál rum aroma
- kakaópor szórás
- étcsokoládé forgács (díszítés)
Elkészítés
- Lefőzöm a kávét és ízesítem cukorral, tejjel, rum aromával. Ízlés szerint tehetek bele kevesebb vagy több cukrot.
- A babapiskótát beáztatom és a két díszpohár aljában elhelyezem az első réteget a piskóta feléből.
- Elkészítem a gesztenyekrémet: a gesztenyepürét kikeverem a habtejszínnel, mascarponeval, rum aromával és szükség esetén cukrot adok hozzá, ha nem elég édes.
- Felét a díszpohárba rétegzem a babapiskótára.
- Megszórom kakaóporral.
- Majd a maradék beáztatott babapiskótát ráhelyezem, erre öntöm a maradék gesztenyekrémet.
- Megszórom a csoki forgáccsal a tetejét díszítésként.
- Tálalásig hűtve tárolom.
Jó étvágyat kívánunk!